Wat is waar?

We worden al geruime tijd gebombardeerd met allerlei meningen en waarheden. Van politici, voor- en tegenstanders van het vaccin, enzovoort. Hoe kunnen we nou weten wat echt waar is?

Al die meningen en waarheden komen naar mijn mening voort uit iets waarin diep wordt geloofd.  Een samenspel van geloofssystemen, overtuigingen, gedachten, voorkeuren en verwachtingen. Kortweg: het body-mind-construct. En omdat jij ook zo’n construct hebt is het onmogelijk om met je denken deze vraag te beantwoorden.

Evolutionair gezien zijn ons denken (en daaraan gekoppeld onze emoties) van een (overlevings-) tool verworden tot een autonoom functionerend fenomeen, dat z’n eigen leven leidt. Of beter gezegd: ons leven leidt.

QuantumhealingEen belangrijk moment daarbij was toen begin 17e eeuw de filosoof René Descartes tot een filosofische stelling kwam die een belangrijk element werd van de Westerse levenshouding. Hij stelde: “Ik denk, dus ik ben” en maakte daarmee het denken het allerbelangrijkste.


Een ander belangrijk moment is de komst van de Industriële Revolutie begin 19e eeuw. De machinale productie van goederen zorgde voor diep ingrijpende veranderingen in het dagelijkse leven. Er kwam veel meer nadruk te liggen op prestatie en de ratrace was begonnen. 

Als je wordt geboren ben je nog volledig in je natuurlijke staat van zijn. Je krijgt een naam en wordt daarmee aangesproken. Je gaat geloven dat het lichaam dat Marietje heet, dat jij dat bent. Gaandeweg je leven doe je in de aardse dualiteit allerlei ervaringen op (want daarvoor ben je hier) waar je diverse conclusies uit trekt. Waarvan je denkt dat ze altijd en overal waar zijn. We maken een heel bouwwerk – veelal vanuit overleving – van overtuigingen, gedachten, emoties, verwachtingen, voorkeuren, enzovoort en denken dat wij dat zijn. Dat bouwwerk wordt het valse ego genoemd of het body-mind-construct. En in de identificatie ermee zit ’m de kneep. Quantumhealing

Als we het body-mind-construct kunnen ontrafelen en kunnen inzien dat de gedachte, emotie, overtuiging, e.d. niet wezenlijk klopt, als we de schillen van het valse ego kunnen afpellen, komt er steeds meer ruimte voor je natuurlijke staat van zijn.

En pas dan kunnen we beter bepalen welke waarheid voor ons klopt.


Jilles
Door

Jilles

op 24 Apr 2022

Hoi Willem, ik zag je een tijd terug fietsen in zuid. Het is lang geleden dat we elkaar gesproken hebben er is in de tussentijd zoveel gebeurd. Ik heb je sessies toen als heel waardevol ervaren. Na deze sessies ben ik met het Wholismproject in zee gegaan en ik werk nog steeds met hun. Toch vraag ik mij altijd af wat daarvan nu waarheid is. Werkt dat allemaal wel echt? Om de veel tijd denk ik dat het allemaal illusie is en soms denk dat me veel ontwikkeling heeft gegeven en als dat door een placebo-effect komt dan is dat prima. Ook dacht ik regelmatig of jij mij kunt helpen met het uitvissen of het wholismproject de weg voor mij is? Ik vind het heel moeilijk om ermee te stoppen en ik vraag me af of dat komt omdat het voor mij werkt of dat ik mezelf voor de gek hou en uit angst niet stop. Is dat een goed uitgangspunt voor een sessie? Groet, Jilles

Reactie plaatsen