We worden al geruime tijd gebombardeerd met allerlei meningen en waarheden. Van politici, voor- en tegenstanders van het vaccin, enzovoort. Hoe kunnen we nou weten wat echt waar is?

Al die meningen en waarheden komen naar mijn mening voort uit iets waarin diep wordt geloofd.  Een samenspel van geloofssystemen, overtuigingen, gedachten, voorkeuren en verwachtingen. Kortweg: het body-mind-construct. En omdat jij ook zo’n construct hebt is het onmogelijk om met je denken deze vraag te beantwoorden.

Evolutionair gezien zijn ons denken (en daaraan gekoppeld onze emoties) van een (overlevings-) tool verworden tot een autonoom functionerend fenomeen, dat z’n eigen leven leidt. Of beter gezegd: ons leven leidt.

Een belangrijk moment daarbij was toen begin 17e eeuw de filosoof René Descartes tot een filosofische stelling kwam die een belangrijk element werd van de Westerse levenshouding. Hij stelde: “Ik denk, dus ik ben” en maakte daarmee het denken het allerbelangrijkste.

Een ander belangrijk moment is de komst van de Industriële Revolutie begin 19e eeuw. De machinale productie van goederen zorgde voor diep ingrijpende veranderingen in het dagelijkse leven. Er kwam veel meer nadruk te liggen op prestatie en de ratrace was begonnen.

Als je wordt geboren ben je nog volledig in je natuurlijke staat van zijn. Je krijgt een naam en wordt daarmee aangesproken. Je gaat geloven dat het lichaam dat Marietje heet, dat jij dat bent. Gaandeweg je leven doe je in de aardse dualiteit allerlei ervaringen op (want

daarvoor ben je hier) waar je diverse conclusies uit trekt. Waarvan je denkt dat ze altijd en overal waar zijn. We maken een heel bouwwerk – veelal vanuit overleving – van overtuigingen, gedachten, emoties, verwachtingen, voorkeuren, enzovoort en denken dat wij dat zijn. Dat bouwwerk wordt het valse ego genoemd of het body-mind-construct. En in de identificatie ermee zit ’m de kneep.

Als we het body-mind-construct kunnen ontrafelen en kunnen inzien dat de gedachte, emotie, overtuiging, e.d. niet wezenlijk klopt, als we de schillen van het valse ego kunnen afpellen, komt er steeds meer ruimte voor je natuurlijke staat van zijn.

En pas dan kunnen we beter bepalen welke waarheid voor ons klopt.

 

Meer lezen? Download het gratis e-book “Ken je Ware Zelf” op de homepage van de website.